Isabella, zisă şi „Căpşunica”, o vicleană emigrantă din Carolina de Sud

În România, în jurul „vinului de ţară” sunt ţesute multe mituri, o parte dintre ele, destul de departe de realitate. De cele mai multe ori, despre acest vin rustic, se spune că este „foarte natural”„extrem de sănătos”„fără sulfiţi” şi sintagmele elogioase ar putea continua până ar umple un întreg paragraf. „Vinul de ţară” este egalat, în legendele urbane autohtone, doar de celebrele „ouă de ţară” sau de mult râvnitele „găini de ţară”. Dar, hai să n-o lungim prea mult cu mitologia şi să trecem la informaţii concrete.

Când zici „vin de ţară”, de cele mai multe ori, gândul te duce la celebrul soi „Căpşunică”. Nimic mai românesc, veţi zice… Foarte greşit! Acest soi de struguri nu este deloc românesc. Pe numele ei adevărat „Isabella”, Căpşunica a emigrat din Statele Unite, acum vreo 200 de ani, împreună cu alte câteva soiuri americane (numite generic HDP – hibrizi direct producători), către Europa de Vest. Originea soiului Isabella se pierde undeva prin Carolina de Sud, iar împreună cu el, au fost aduse, din America de Nord către „bătrânul continent”, o serie întreagă de hibrizi de viţă de vie cu denumiri de-a dreptul cuceritoare: „Noah”, „Othello”, „Lidia”, „Jacquez”, „Delaware”, sau chiar „Clinton”.