DEGUSTAREA nu este un „bla, bla, bla…”

DEGUSTAREA

Între hedonism și știință căutăm plăcerea sau ne ferim de suferințe!


”Îmi place…, nu-mi place…, bleah!” Ar putea fi aceasta trilogia primară a multor degustători de vin, și toate celelalte băuturi sau alimente percepute cu ajutorul simțurilor noastre. Ori ne place ori nu ne place, degustarea rămâne o apreciere hedonistică, fără să ne dăm seama.

Prin ceea ce simțim ne exprimăm plăcerea, sau dezgustul, acest comportament simplu și spontan poate fi redat, în manieră mai precisă, prin analiza chimică și analiza senzorială.

Dar despre ce este vorba cu adevărat?

 

Degustare, acțiunea de a gusta, termenul ”degustare” apare doar în 1519 și rămâne rar până la sfârșitul secolului XVIII. Face referire la acțiunea de a gusta cu atenție pentru a distinge caracteristicile unei băuturi sau a unei mâncări, pentru a aprecia, verifica, încânta și încerca plăcere. A degusta are numeroase sinonime: a gusta, to taste în engleză, dègustation, în franceză, sau a încerca (probar în spaniolă), a savura, a se răsfăța sau, cu câteva diferențe, a verifica, a analiza.

Notăm în treacăt că, chiar dacă cuvântul este recent, practica este foarte veche.