Ardei iuti in otet (conservati)

Desigur, ca în fiecare an, punem în oțet ardei iuți, pentru a ne bucura de un supliment picant la o grămadă de preparate care o să ne aștepte la pregătirea delicioaselor preparate ale sezonului rece – sarmale, fripturi de porc, ciorbe etc, dar și la preparatele de vară – ciorbă de burtă, saramură, ciorbă de pește etc.
Practic despre ardeiul iute se poate vorbi foarte mult, pentru că este un ingredient cu multiple beneficii medicinale, de care medicina tot vorbește din ce în ce mai mult!
Iar mâncarea picantă, e din ce în ce mai căutată, tocmai pentru beneficiile pe care le aduce în domeniul medicinal. Poate vorbim altă dată despre treaba asta!

Ingrediente:
1 kg de ardei iute

400 ml oțet

400 ml apă

30 g de sare grunjoasă

Preparare:

Spălăm bine ardeii în apă rece. Le tăiem cozile mai lungi

În borcanele pe care le-am pregătit să punem ardeii pentru murat, le-am ”sterelizat” bine cu apă fierbine, introducem ardeii, presarăm cu sare și se lasă 2-3 ore sau chiar până a doua zi, ca să mai piardă din rigiditate (ca să intre cât mai mulți în borcan).

Cantitatea de ardei menționată încape într-un borcan de 2 litri. Noi vom folsi mai multe borcane de diferite capacități, desigur!

Porționați în mai multe borcane mai mici, așa cum fac și eu, pentru că oricum e mai economic și mai la îndemână când folosim ardeii iuți murați.

Apa cu oțetul se fierb într-un clocot și se deșartă imediat peste ardeii din borcanul așezat pe o placă metalică (pentru a nu se sparge borcanul, desigur – banuiesc că știați această jmecherie).

Acesta se leagă imediat cu folie de nailon (să nu se evapore lichidul) sau dacă aveți borcane cu filet, le infiletați imediat pentru a se etanșa perfect.